Superbrödslimpa
- 1 liter filmjölk
- 2 dl brödsirap (eller mörk sirap)
- 1½ tsk bikarbonat
- 1-2 tsk salt
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl grahamsmjöl
- 3 dl grovt rågmjöl
- 1 dl solrosfrön och/eller pumpakärnor
- 1 dl linfrön
- 1 dl russin
- 1 dl valfria nötter (t ex valnötter, jordnötter)
- ½-1 näve torkad frukt (t ex aprikos, fikon, torkade hallon)
Häll i filmjölk, bikarbonat och brödsirapen i bakmaskinen. Låt maskinen gå på program 9 ("Deg") i ungefär två minuter. Blanda sedan ner vetemjöl, grahamsmjöl och grovt rågmjöl. Kör maskinen igen tills det blandats ordentligt. Tillsätt sedan solrosfrön och/eller pumpakärnor, linfrön, russin och nötter. Kör maskinen tills det blandats till en härlig smet. Smörj och bröa två stycken avlånga brödformar (cirka 1½ liter á styck) och fyll dem med lika stor mängd utav degen. Strö gärna över lite vetemjöl, nötter och eventuellt flingsalt om du vill! Grädda sedan bröden i 175 grader i mitten utav ugnen i 1½ timme.
Kommentarer
Trackback