Tekakor

  • 1 paket torrjäst eller färskjäst
  • 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
  • 1 msk socker
  • 2 msk honung
  • 1 äggula
  • 13-14 dl vetemjöl (eller vetemjöl special)
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
Gör såhär:

Skär smöret i mindre bitar och lägg i baktråget. Tillsätt den fingervarma mjölken, sockret, honungen och äggulan. Häll i saltet och vetemjölet så att det liksom "täcker" vätskan. Strö över torrjästen. Sätt på bakmaskinen på program 9 ("Deg") och låt den sköta knådningen och jäsningen. Håll koll på degen de första 15 minuterna. Är degen fortfarande kladdig (och inte har "släppt" baktråget), tillsätt lite mer vetemjöl - men bara lite åt gången - tills den börjar släppa. Degen skall fortfarande vara mjuk och smidig för bästa resultat.
När degen har knådats/jäst klart, tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite lätt. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar. Låt dem jäsa i 5 minuter, och kavla sedan ut dem till runda kakor. Lägg dem på en smord plåt (eller bakplåtspapper) och nagga med en gaffel. Låt dem jäsa i ytterligare cirka 30-40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, i cirka 8-10 minuter eller tills de har fått lite färg och blivit gyllenbruna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0