Engelska scones
- 2 dl mjölk
- 75 gram smör
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
Blanda alla torra ingredienser. Arbeta ner smöret i blandningen. Häll i mjölken och arbeta ihop degen. Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 4 mindre delar. Antingen kan du nu göra små scones eller större. Om du bakar mindre scones är det smart att lägga dem i bullpapper i en muffinplåt så att det blir fina i formen. Grädda i 275 grader i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Servera sconesen varma och brutna med smör och marmelad.
Grekiskt lantbröd med svarta oliver
- ½ paket torrjäst (blå)
- 2½ dl naturell yoghurt, t ex turkisk yoghurt
- 3½ msk olivolja
- 1 tsk salt
- 6-7 dl vetemjöl
- 1 dl svarta, urkärnade oliver
Lägg oliverna på ett stycke hushållspapper så att de får rinna av och torka litegrann.
Häll i yoghurt, olivolja och salt i baktråget (själva behållaren som "bakar" brödet i bakmaskinen). Tillsätt vetemjölet och strö över torrjästen. Hacka eller skiva oliverna i mindre bitar och strö över. Sätt på bakmaskinen på program nummer 1 ("Vitt bröd"). Låt maskinen sköta sig själv tills den piper.
Tekakor
- 1 paket torrjäst eller färskjäst
- 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
- 1 msk socker
- 2 msk honung
- 1 äggula
- 13-14 dl vetemjöl (eller vetemjöl special)
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
Skär smöret i mindre bitar och lägg i baktråget. Tillsätt den fingervarma mjölken, sockret, honungen och äggulan. Häll i saltet och vetemjölet så att det liksom "täcker" vätskan. Strö över torrjästen. Sätt på bakmaskinen på program 9 ("Deg") och låt den sköta knådningen och jäsningen. Håll koll på degen de första 15 minuterna. Är degen fortfarande kladdig (och inte har "släppt" baktråget), tillsätt lite mer vetemjöl - men bara lite åt gången - tills den börjar släppa. Degen skall fortfarande vara mjuk och smidig för bästa resultat.
När degen har knådats/jäst klart, tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite lätt. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar. Låt dem jäsa i 5 minuter, och kavla sedan ut dem till runda kakor. Lägg dem på en smord plåt (eller bakplåtspapper) och nagga med en gaffel. Låt dem jäsa i ytterligare cirka 30-40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, i cirka 8-10 minuter eller tills de har fått lite färg och blivit gyllenbruna.
Superbrödslimpa
- 1 liter filmjölk
- 2 dl brödsirap (eller mörk sirap)
- 1½ tsk bikarbonat
- 1-2 tsk salt
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl grahamsmjöl
- 3 dl grovt rågmjöl
- 1 dl solrosfrön och/eller pumpakärnor
- 1 dl linfrön
- 1 dl russin
- 1 dl valfria nötter (t ex valnötter, jordnötter)
- ½-1 näve torkad frukt (t ex aprikos, fikon, torkade hallon)
Häll i filmjölk, bikarbonat och brödsirapen i bakmaskinen. Låt maskinen gå på program 9 ("Deg") i ungefär två minuter. Blanda sedan ner vetemjöl, grahamsmjöl och grovt rågmjöl. Kör maskinen igen tills det blandats ordentligt. Tillsätt sedan solrosfrön och/eller pumpakärnor, linfrön, russin och nötter. Kör maskinen tills det blandats till en härlig smet. Smörj och bröa två stycken avlånga brödformar (cirka 1½ liter á styck) och fyll dem med lika stor mängd utav degen. Strö gärna över lite vetemjöl, nötter och eventuellt flingsalt om du vill! Grädda sedan bröden i 175 grader i mitten utav ugnen i 1½ timme.
Julbröd
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 tsk salt
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
- 1 l naturell yoghurt
- 2 dl russin
- 2 dl hela hasselnötter
- dl torkade strimlade aprikoser
- smör till formarna
- 2 dl solros- eller pumpafrön
Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser. Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.
Knäckebröd
- 25 g jäst
- 1 msk honung
- 2 dl rumsvarm lättyoghurt, ev. låglaktos
- 4 dl rumsvarmt vatten
- 6 dl grovt rågmjöl
- 1 msk hel kummin
- 2 tsk salt
- 6 dl grahamsmjöl
- 1 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, yoghurt och vatten och rör tills jästen löst sig. Blanda ner rågmjöl och rör till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i 6 timmar. Sätt ugnen på 225°. Rosta kumminen i en torr panna. Krossa den i mortel tillsammans med saltet och blanda med grahamsmjölet. Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord och arbeta in grahamsmjöl och vetemjöl. Använd eventuellt mer vetemjöl. Låt degen vila 20 minuter. Dela i tolv bitar och kavla ut brödet på ett välmjölat bakbord. Använd kruskavel mot slutet. Ta ut ett hål i mitten på kakan och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt bröden kallna på galler.
Nöt och fruktbröd
- 3 dl, grovt rågmjöl
- 1 dl, grahamsmjöl
- 2 dl, vetemjöl special
- ½ dl linfrön
- 1½ tsk salt
- 1½ tsk bikarbonat
- 2 tsk malda brödkryddor
- ½ dl russin
- 100 g torkade aprikoser
- 50 g torkade blåbär eller tranbär
- 75 g valnötter och hasselnötter
- 4 dl yoghurt naturell
- 1 litet rivet äpple
- ½ dl råsockersirap
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner yoghurt, äpple och sirap. Använd gärna matberedare, men kör inte för länge. Degen ska inte knådas. Häll smeten i en smord avlång form, ca 2 l, eller i två mindre formar. Grädda långt ner i ugnen ca 45–60 minuter – den kortare tiden för mindre bröd. Låt svalna på galler.
Snabbt och saftigt rågbröd
- 3 dl vatten
- 4 dl fint rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1/4 pkt blå jäst
Kör på program 5 (stort grovbröd).
Fänkål och anisbröd
- 3 dl vatten
- 1 msk olja
- 1,5 msk mörk sirap
- 5 dl rågsikt
- 3 dl vetemjöl
- 4 krm salt
- 1 tsk stött anis
- 2 tsk stött fänkålsfrön
- 1/3 pkt blå jäst
Välj program 2 (900 g vitt matbröd) och ställ timern för färdigt bröd till morgonen.
Bröd med russin, råg och hasselnötter
- 3 dl vatten
- 5 dl rågsikt
- 3 dl vetemjöl
- 4 krm salt
- 1/3 pkt jäst
- 0,5 dl russin
- 0,5 dl grovt hackade hasselnötter
Välj program 2 (900 g vitt matbröd) och ställ timer för färdigt bröd till morgonen. Går även bra att byta ut hasselnötterna mot andra nötter eller att ta en till 1/2 dl russin istället.
Morotsbröd
- 4 dl vetemjöl
- 1/2 dl vetemjöl special
- 3/4 paket färsk jäst
- 1 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 1,5 msk sirap
- 1/2 dl mjölk
- 2, 25 dl morotsjuice
- 50 g rivna morötter
Gör såhär:
Blanda i alla ingredienser. Tid: 75 minuter
Lantbröd
- 2,5 dl vatten
- 1 msk olivolja
- 1 msk brödsirap
- 7 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
- ev 0,5 dl solrosfrän
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk stötta brödkryddor eller kummin
- 1,3 tsk torrjäst
Lägg i ingredienserna och kör programmet whole weat eller basic/normal. Tid: ca 3 timmar
Grovaste brödet i stan
- 8 dl vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 tsk bikarbonat
- 1 1/2 tsk salt
- 8 dl grovt rågmjöl
- 2 dl råsikt
- 1 dl kruskakli
- 1 dl havregryn
- 1 dl krossade linfrön
- 1 dl hela linfrön
- 1/2 dl vetegroddar
- 1/2 dl psylliumfrön
- 1/2 dl helt bovete
- 100 g krossade hasselnötter
- 1 dl kikärtor
Gör såhär:
Sätt ugnen på ca 150 grader och smörj in brödformer eller långpanna med olivolja. Måtta och väg upp de torra ingredienserna i en stor bunke, för det här blir mycket deg, tro mig. Rör ordentligt så att allt blandas i bunken. Blanda sedan ner vatten och olja (det kommer bli kletigt, men det ska vara så) och häll över i formarna/långpannan. Och så in i ugnen, fort ska det gå, bikarbonatet reagerar på vätska och börjar verka direkt vettu. Men nu ska brödet stå i ugnen i ca 2 timmar, så nu har du hur mycket tid som helst till att chilla. Du kan efter 1 1/2 timme testa att köra ner en gaffel, potatissticka eller dylikt i för att se om det är klart. Det ska vara sådär att inget följer med upp, gillar man kladdigt bröd kan ugnstiden förkortas något. Det smakar bäst dagen efter, precis nybakt blir det lite väl smuligt.
Nyttigt bröd med vetegroddar
- 5 dl dinkelmjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 3 dl rågsikt
- 2,5 dl valfri mjölsort, gärna fullkorn
- 1 dl vetegroddar
- 1 tsk havssalt
- 4 tsk bikarbonat
- 5 msk blandade brödkryddor
- 1 liter filmjölk
- 0,5 dl sirap
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 c. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen. Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar. Grädda ca 100 minuter. Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter. Färdigt att äta!
Solrosbröd
- 1,5 tsk torrjäst
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 dl mörkt lantbrödsmjöl
- 2 dl ljust lantbrödsmjöl
- 2 dl vetemjöl special
- 0,75 dl kruskakli
- 0,5 dl solrosfrön
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 msk olivolja
- 1 dl filmjölk
- 2,5 dl mjölk
Häll ingredienserna i den ordning de står i bakmaskinen. Program: normal/basic.
GI-bröd med dinkel
- 2.75 dl Vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 2 msk rapsolja eller flytande margarin
- 2,25dl Grovt rågmjöl
- 2,25dl Vetekli
- 2,25dl Dinkelmjöl fullkorn
- 3 tsk torrjäst
- 2 tsk bakpulver
Gör såhär:
Lägg i ingredienserna i den ordning de står. Program: Basic eller whole wheat
Isabellas bovetebröd
- 5 dl bovete, helt eller krossat
- 1,5 dl russin
- 1,5 dl linfrön
- 7 dl hett vatten
- 1,5 dl ljummet vatten
- 50 g jäst
- 11 dl dinkelmjöl
- 2 msk kummin
- 1 msk havssalt
- 2 msk sesamfrön
Gör såhär:
Skölj bovetet. Lägg ner det i en bunke. Tillsätt russin och linfrön. Häll över det heta vattnet. Låt det svälla övertäckt i rumstemperatur 6-8 timmar.
Sätt ugnen på 200°. Rör ut jästen med det ljumna vattnet, 37°, i en bunke. Häll det över boveteblandningen. Tillsätt 10 dl sikt, kummin och salt. Arbeta degen ca 5 min för hand och minst lika länge i maskin. Låt degen jäsa minst 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut den till en rektangulär kaka ca 25x35 cm i diameter. Lägg den på bakplåtspapper i långpannan. Strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Vänd brödet och knacka, låter det ihåligt är brödet färdigt.
Indiskt naanbröd
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 1,25 dl yoghurt
- 2,5 dl mjölk
- lite smält smör
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Sikta ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt vispat ägg, smält ghi eller smör, samt yoghurt. Häll mjölken lite i taget, så mycket som behövs för att forma en mjuk deg. Täck degen med en fuktig kökshanduk och låt den stå varmt i 2 timmar. Knåda på rejält mjölat underlag i 2-3 minuter, eller tills degen är slät. Dela åtta bitar och kavla varje bit till en 15 cm lång oval. Pensla med vatten och lägg den fuktiga sidan neråt på en smord ugnsplåt. Pensla med smält smör och grädda i 8-10 minuter, eller tills de är guldbruna.
Grovt bröd med havre
- 50 g jäst
- 0,5 l vatten, fingervarmt
- 2 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 8 dl vetemjöl special med fullkorn (eller vanligt)
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetekli
- 1 msk mörk sirap
- 1 tsk brödkryddor
- sesamfrön till dekoration
Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vattnet. Tillsätt alla ingredienser och arbeta samman till en ganska lös deg, som fortfarande är lite kladdig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i en bunke. Värm ugnen till 220 grader. Häll ut degen på bakplåtspapper på en plåt och maka ihop den till önskad form. Pensla med ägg och strö över lite flingsalt och sesamfrön. Grädda i 15 minuter på 220C, Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.
Bröd med solrosfrön och fänkål
- 3 dl grahamsmjöl
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 0,75 tsk bikarbonat
- 1 tsk stötta fänkålsfrön
- 2 msk mörk sirap
- 1 dl solrosfrön
- 3 dl filmjölk
- 0,5 dl flytande margarin
Sätt ugnen på 175°C. Blanda först alla torra ingredienser i degbunken, häll i filmjölken och Milda flytande margarin blanda till en kletig deg. Häll degen rakt ner i en smord brödform som rymmer 1- 1,5 l. Strö över lite extra solrosfrön. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, stjälp upp brödet på ett bakgaller och låt svalna under en handduk.
Ciabata
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 dl mjölk
- 25 gram jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung eller strösocker
- 12, 5 dl vetemjöl samt mjöl till utbakning
Gör såhär:
Arbeta snabbt ihop den degen. Strö över ett par matskedar mjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 tim. Värm ugnen till 240-250 grader. Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något. Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade eftersom att degen är lite kladdig, men så ska det vara. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 17-20 min. Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.
Bröd med hasselnötter och russin
- 2 dl fiberberikade havregryn
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl krossade linfrön
- 1 dl russin
- 1 dl grovhackade hasselnötter
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 4 dl mild yoghurt
- 1/2 dl flytande honung
- 1/2 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.